Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: BBC
Anul şi data apariţiei: 10/7/2008
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: PE cere renunţarea la amprentarea romilor
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2008/07/080710_amprentare_romi.shtml_italia.shtml_roman_italia.shtml


Numele cotidianului

https://www.bbcromanian.com

10 Iulie, 2008 - Published 10:31 GMT

PE cere renunţarea la amprentarea romilor

Parlamentul European a adoptat rezoluţia cu privire la campania Guvernului de la Roma de a amprenta etnicii romi din Italia, inclusiv minorii. Potrivit rezoluţiei, autorităţile italiene sunt îndemnate să stopeze aşa-numitul recensământ al persoanelor de etnie romă şi să găsească soluţii pentru o mai bună integrare a romilor la nivel european.

Se aşteaptă ca joi după amiază, miniştrii de interne şi de externe ai Italiei să se întâlnească cu membrii Asociaţiei Presei Străine şi să-şi spună poziţia faţă de decizia Parlamentului European.

Măsura amprentării romilor nu este agreată nici de majoritatea cetăţenilor italieni.

Rezoluţia a fost adoptată în Parlamentul European cu 336 voturi pentru, 220 împotrivă şi 77 abţineri.

Ea a fost propusă de mai multe partide europene printre care Partidul Socialist, Grupul Liberalilor Democraţi PSE şi Partidul Verzilor.

Prin rezoluţie, Parlamentul European cere guvernului din peninsulă, pe de-o parte, să renunţe la amprentare, pe de alta, să nu utilizeze amprentele deja colectate.

Parlamentul European arată că acest demers: "ar constitui în mod clar un act de discriminare directă pe criterii de rasă şi origine etnică, interzis de Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului".

Europarlamentarii care au adoptat rezoluţia susţin că în Europa nu trebuie să existe loc pentru astfel de "contabilizări etnice".

Ei au apreciat şi că măsurile recente ale guvernului italian sunt "politici crude şi ieftine."

Majoritatea europarlamentarilor s-au arătat îngrijoraţi că obiectivul bazei de date, scopurile sale, accesul la aceasta şi alte garanţii legate de protecţia datelor, nu au fost pe deplin clarificate de către autorităţile italiene.

Înaintea adoptării rezoluţiei criticile europarlamentarilor au fost dintre cele mai dure. Unii dintre ei au cerut chiar ca Italia să fie sancţionată.

Deputatul olandez Jan Marinus Wiersma susţine că mulţi romi, ca minoritate specială în Europa, au devenit de curând cetăţeni ai Uniunii, şi este nevoie de politici integrate prin care să se combată izolarea socială.

"Prin discriminare nu se poate rezolva situaţia romilor", a adăugat Jan Marinus Wiersma.

O poziţie similară au adoptat-o şi europarlamentarii români.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.